top of page

Resa till Automationsmässan SPS i Nürnberg: Framtidens Teknologier och Insikter

Skribentens bild: Sustainability CircleSustainability Circle

En vecka i november 2024 (tisdag 12- torsdag 14) gjorde vi i Sustainability Circle vad vi gjort regelbundet de senaste åren. Vi samlade ihop ett gäng nyfikna och framåtlutade medlemmar i vårt nätverk och arrangerade en resa till ett internationellt event av toppklass med innehåll som är relevant för vår kunskapsdomän. Denna gång gick resan till automationsmässan SPS i Nürnberg. www.sps.mesago.com/nuernberg


Deltog på resan gjorde medlemmar från Siemens-Energy, Scania IM och Vossloh.

De senaste åren har vi tyvärr blivit lite luttrade vad gäller att arrangera gruppresor. Vi har alltid proffshjälp av vår resebyrå, men efter pandemin så verkar det som man inte kan resa utan hög beredskap och stort tålamod med ändringar, inställda plan, brist på serviceminded personal etcetera. Även denna gång drabbades vi av ett litet bakslag. En av tre start och landningsbanor i Frankfurt var stängd på grund av ett akut underhåll (ja faktiskt) varför planet från Göteborg var så försenat att anslutningen till Nürnberg missades. Vi blev ombokade via München och med buss från München till Nürnberg.


Alla som har åtminstone rudimentär kunskap om tysk geografi inser att det är en omväg som riskerade att vi förlorade en hel dag på mässan. Men lösningsorienterade som vi oftast är som ingenjörer och tekniker, undersökte vi tåg, hyrbil och kom fram till att med en direkt taxi Frankfurt till Nürnberg skulle vi ändå hinna tillbringa eftermiddagen dag 1 på mässan och ansluta till våra kompisar som lyckats flyga i tid via Stockholm och Köpenhamn. Till slut visade det sig att vi bara anlände någon timme senare än ursprungligen var tänkt till mässan.


Mässan är som de flesta tyska mässor, snarare en stadsdel än en mässa. Med 15 hallar. Denna gång utgjorde navigeringen en utmaning då det inte på traditionellt vis kanske var raka led och numrering utan som framgår av kartan fanns också vägar på diagonalen. Som vanligt gällde dock att om bussen skulle gå från Entree ost vid 17.30 fick man inte komma på det för nära inpå om man var i andra änden av området då det tog en dryg kvart att bara gå från ena änden till den andra.



Skälet att vi valde åka till denna mässa var att den har fokus på automation och automation ju är en av de principer vi menar särskilt är viktiga för en hållbar produktion.


Men en insikt som kom till mig var att även om det handlar om automation så behövs en fantastisk mängd prylar. Skärmar och system och specialbyggda automationslösningar, var det jag tänkte och såg framför mig.


Men av de 15 hallarna så fanns det flera förstås med detaljer som sladdar och kontakter, lampor och säkerhet, styrskåp -tillverkning, skydd, miljö, kraft, en hel hall med olika sorters styrskåp.


En hel hall med PLC. En spaning är att PLC inte kommer att försvinna. Även om virtualisering och it lösningar kommer att ersätta många PLC system, så kommer säkerhetskraven göra att ett separat PLC system fortsatt finns. Det är ett bra sätt att garantera att säkerhetsfunktioner för att skydda personal och miljö fortsatt fungerar även om anläggningen drabbas av olika störningar eller yttre påverkan.

 

En annan insikt är att för 3-5 år sedan var det uppseendeväckande med automation och robotar i montrarna, nu har precis alla en cobot i sin monter.

 

Vid flera tillfällen försökte jag utmana utställarna om framtiden. Med en sensortillverkare, (www.baumer.com), vad för sensorer kommer vi att ha i framtiden? Vilka egenskaper som vi inte kunnat analysera på grund av att vi saknar sensorer kommer vi i framtiden att kunna ta hänsyn till? Inga nya insikter kom till mig men kanske för att de som bemannar montrarna är mest intresserade av att sälja befintligt sortiment. Eller bara just otur med fel person.

 

Eller hos en säkerhetstillverkare, (www.pizzato.com), om bryt och lås som är en av våra viktigaste funktioner för ett säkert arbete, kommer den digitala tekniken att ge nya produkter och mer säkerhet?

Det var slående att just kring säkerhet så var svaret nej, det var fortsatt samma lösning med en ögla där man med sitt eget hänglås spärrar grinden och startsensorerna som är sista fronten i säkerheten. Kanske är det ändå logiskt att särskilt det säkra alltid måste vara det enkla.

 

Vi har i många år pratat om att IT och OT konvergerar. Det vill säga att de system som historiskt använts för processkontroll blir mer liknande IT systemen. Och att den infrastruktur som krävs för OT blir mer liknande IT infrastrukturen. Men jag har en tanke om att vi nu behöver specialisera, kanske särskilt när vi talar om cybersäkerhet. Kraven på OT säkerhetslösningarna är så annorlunda jämfört med IT säkerhetslösningarna att vi skulle må bra av att säga att IT och OT går isär igen. Men inte heller denna tanke, kanske för att den är fel, fick något stöd i någon av de montrar med säkerhetslösningar som jag besökte. Och det fanns många sådana.

 

Juvelen i kronan på denna mässa var förstås Siemens monter, som inte var en monter utan en hel hall. För egen del var det lite svårt att få koll och överblick och det var otroligt mycket folk, också utställare, som gjorde att det var svårt att komma till. Emellanåt fick jag känslan att en mässa i Tyskland också är ett tillfälle att samla företaget och internutbilda. Vilket förstås är viktigt och enkelt att förstå, att det för ett företag som tex Siemens kan vara en utmaning. Men som besökare utan stor inköpsportfölj kände jag mig inte alltid sedd.


Förutom att vandra runt och skapa sig en generell blick av vad som visas, och prata om framtiden med representanter för olika företag så är att lyssna på scenprogrammet en spännande del av att ett mässbesök.

 

På en sådan här stor mässa fanns det förstås flera scener och också flera utställare som hade egna scener i sina montrar. Här kommer en redovisning av de scenpunkter jag följde:

Applying deep learning for condition-based maintenance in factory automation

Applying deep learning for condition-based maintenance in factory automation,

Tom Hammerbacher, Manager Digital Factory, Phoenix Contact Electronics.

Deep learning is used in factory automation to detect anomalies and monitor machine status in order to increase productivity.

 

Deep learning methods achieve amazing results in many disciplines such as computer vision or natural language processing. In factory automation, deep learning is used to detect anomalies and monitor machine health to increase productivity. In practice, we have to overcome several challenges: low-quality datasets, lack of domain knowledge and lack of standards for performance metrics. In this session, we will explain the use of open-source frameworks and configurable deep learning tools to create a condition-based maintenance system.

 

Målet är produktivitet, hållbarhet och säkerhet. Metoden behöver vara skalbar och flexibel och applikationsoberoende.

 

Ansatsen är att göra tekniken skalbar med en konfigurator för ML – Machine Learning, i en mjukvara som de kallar ML Next, (www.phoenixcontact.com/.../mlnext) i samband med en IOT lösning som de kallar PLC Next. Många gör en proof-of concept och när vi vet att det funkar måste vi hitta sätt att skala snabbt och enkelt. De har förståelse för att det finns olika system och olika datatyper och att det är krävande att få ihop det. De kommer från styrskåp, plc och den fysiska infrastrukturen och vill integrera in i IoT. En fördel är att de är oberoende av olika system, Siemens, ABB, SAP etc och inser att som pryltillverkare måste de vara öppna och relevanta för alla olika system och datayper.

 

Om man verkligen lyckas med Konfigurera istället för att programmera, så blir ML ett verktyg för domänexperter och inte IT experter.



Digital Transformation: the metamorphosis from industry 4.0 to Manufacturing- X

DDP4.0 the Digital Product Passport for Industry 4.0

Ecosystem drive 4.0: Technical challenge of scalability and sustainability

Siemens monter var som sagt en egen hall där jag tillbringade en eftermiddag.

Real-world Industrial 5G Applications: Key Insights and Lessons Learned

Evolution of industrial ethernet topologies

Industrial 5G – State of the union

AI-driven Energy Optimization of Machines and Manufacturing Processes

Digitalization with AI: A human centric approach

Smart Edge Agents: Integrating Digital Twins and Gen-AI for Advanced Data Integration and insights in industry 4.0

Avslutningsvis så är förstås ett stort värde av en sådan här resa att få umgås och utbyta erfarenheter med smarta människor i en form och på en plats som skiljer sig från vardagen.

 

Vi brukar försöka bo mysigt, till priset av daglig busstransfer. Den här gången hamnade vi i en kulturell huvudstad, Bayreuth. Känt för den operaintresserade som plats för en årlig Wagner festival. Det sägs att om hotellrummet under mässveckan kostar 90 Euro kostar det 900 Euro under Wagnerfestivalen. Tänk att inte alla tycker att en automationsmässa är livet! Och tänk att vi är många som uppskattar både och!

 

Auf wiedersehen!

 

/Henric



17 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page