top of page
Skribentens bildSustainability Circle

Möt Petra Edoff - Unit Manager for User-Centric Digitalization på RISE Research Institutes of Sweden


Hej Petra!

Berätta kort om dig själv.

Bor i ett litet gult hus mellan hästhagar och fält utanför Västerås, intresserad av odling, byggnadsvård, segling och interaktionen mellan människa och teknik i samhällsutvecklingen.


Du har disputerat inom Innovation och Design i ämnet offshoring av komplexa produkter 2014. Berätta mer om din forskning.

Jag har alltid varit intresserad av interaktionen mellan oss människor som påverkar hur produkter, organisationer och samarbeten utvecklas. När jag doktorerade var det väldigt populärt med offshoring och outsourcing, men det fanns inte så mycket kunskap kring hur det skulle gå till och vilka förmågor som både de sändande och mottagande organisationerna behövde utveckla. Svenska storbolagen låg visserligen i framkant i tekniken och hade väldigt erfarna ingenjörer jämfört med deras (i min forsknings avgränsning) asiatiska partners, men de underskattade mottagande företags gedigna erfarenheter av hur det var att ta emot avancerad teknik. Baserat på hundratals intervjuer lyfte jag särskilt fram betydelsen av mellanchefernas roll, mottagande organisationers erfarenhet samt förmågan att beakta både kunskapsöverföring, interkulturell kommunikation för att genomföra en förflyttning och basera arbetet på en genomtänkt strategi. Utan att tänka igenom det mellanmänskliga och hur processerna ska stödja det är det svårt att tjäna pengar på att lägga ut verksamhet för låglöneländer.


Du har sedan dess arbetat i projekt i branscher såsom robotik, telekom, fjärrvärme samt innovationsprojekt avseende miljöteknik i stadsutveckling. Dessutom har du erfarenhet från forskningsprojekt som involverar bl.a. Indien, Kina och Ukraina. Väldigt spännande och mångfaldigt område. Kan/vill du berätta om några höjdpunkter som du tar med dig ifrån några av projekten?

Det är väldigt spännande att arbeta på RISE för att vi får i samarbete med alla typer av industriföretag vara med och forma framtiden när det kommer till industriell teknik. Jag minns särskilt när jag fick vara med och ”skugga” servicetekniker på Mälarenergi för att se hur digitalisering skulle kunna ge dem superkrafter som förenklade deras arbete, när jag fick coacha chefer på Pfizer och Sobi kring innovationsklimat och när vi samlade ett konsortium över industri- kommun och regiongränser för att se om vi inte kunde förbättra datadelningen i staden för att göra staden mer robust vid kriser. Senaste åren har jag arbetat mycket med RISE egna digitala transformation och coachat mina medarbetare som har spetskompetens inom digitalisering, design, virtual reality och innovationsledning.


Den 7 september arrangerar vi ett event tillsammans som heter ”Best practice - Hands on Science & Strategical Thinking”, där vi bl.a. ska få vara i DigiCORE som är en test- och demoanläggning. Hur ska denna demoanläggning hjälpa företag framåt? Vad kan de förvänta sig? Och berätta kort om anläggningen.

För de allra flesta företag kan det vara utmanande att veta vad av alla digitaliseringens verktyg som faktiskt kan göra nytta för ens verksamhet, hur och i vilken ordning man ska ta sig an ny teknik. På Digicore har vi många exempel på hur andra industriföretag har tillämpat de senaste teknikerna och verktygen inom digitalisering i samarbete med oss, hur AI, VR, dataanalys och visualisering kan tillämpas i praktiken och börja skapa värde för verksamheterna. Att besöka Digicore är en chans att inspireras av tekniken som funkar, men eftersom vi är ett oberoende forskningsinstitut så är vi också öppna med svårigheterna finns – oavsett om de är kopplade till tekniken, anpassningen till specifik industri eller genomförande.

Under dagen får vi även ta del av några olika workshops – kan/vill du berätta mer om dessa (eller bara ett?)

För oss är inte bara tekniken i centrum, vi ser att ett lyckat genomförande av teknik kräver att man får förståelse, idéer och gehör från personalen som ska arbeta nära tekniken. Karakuri är en metodik som tagits fram för att produktionspersonal själva ska kunna identifiera vad i deras arbetsflöden som kan lösas med IoT eller AI-lösningar. Steget från att lära sig om teknik till att tillämpa ska vara lätt och roligt! Min kollega Alvaro kommer att visa det kit som de arbetat fram, och deltagarna kan själva testa Kararkuri-kitet och fundera vad de skulle kunna effektivera i sin verksamhet.


Vi ser så fram emot detta spännande besök!

Tack Petra!


31 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page